top of page
  • Obrázek autoraJessi

5 výmluv, které zabíjí vaši šanci naučit se cizí jazyk

Aktualizováno: 19. 8. 2021


Znáte to, je mnohem jednodušší hledat další a další výmluvy a důvody, proč něco nedělat, zatímco by bylo mnohem lepší najít způsoby, jak začít a zůstat u toho.


Podívejte se na následujícíh 5 častých výmluv, které vás zbytečně vzdalují od vysněného cíle - domluvit se v cizině, rozumět filmům a seriálům v originálním znění atd.:


1. Nemám talent na jazyky.

Moje oblíbená. Ano, ne každému lezou dobře do hlavy zrovna cizí jazyky. To ale neznamená, že vám to nepůjde vůbec. Mně třeba jazyky tak nějak vždycky šly, zase mám ale dodnes problém s matematikou, potřebuju mít každý početní úkon ideálně napsaný před sebou na papíře a v klidu si promyslet, jak provedu výpočet, a pak pomalu dojdu k výsledku. Na matfyz se asi nepohrnu, ale vím, že co si potřebuju spočítat, to si spočítám. Svým vlastním způsobem a hlavně - svým tempem. S cizími jazyky je to stejné. Patříte-li mezi ty, co jim to nejde tak přirozeně jako jiným lidem ve vašem okolí, bude to chtít pravděpodobně vynaložit trochu víc úsilí, ale půjde to. Půjde to takovým tempem, jaké vám bude vyhovovat a najdete si takový způsob, který vám bude příjemný.


2. Ten jazyk zní moc složitě, to se nemůžu nikdy naučit.

Žádný jazyk není tak složitý, abyste nemohly začít alespoň pár slovíčky. No a dál už to znáte - slovíčko ke slovíčku, časem z toho bude věta, pak dvě a najednou zjistíte, že si zvládnete objednat v restauraci, což vás namotivuje k tomu, abyste toho zvládli ještě víc!



3. Stejně se to nikdy nenaučím dokonale.

Tak jo, ruku na srdce. Kolik rodilých mluvčích (ať už jakéhokoli jazyka) umí používat svůj jazyk dokonale?


4. K čemu mi to bude? Domluvím se i rukama.

To sice asi jo, budete u toho navíc na chudáka číšníka v plážovém baru na Mallorce mluvit velmi pomalu česky a budete asi i přehnaně artikulovat v naději, že vás díky tomu pochopí. Nakonec se pravděpodobně i nějak domluvíte, ale... Nebylo by pro obě strany příjemnější, kdybyste si přece jen aspoň trochu opravdu rozuměli, číšník by byl nadšený, že se učíte jeho rodný jazyk, slovo by dalo slovo a třeba z toho pak vzniklo navíc mezinárodní přátelství na celý život? Odpovím za vás: Bylo! :)


5. Je to moc těžké, nemá smysl ani začínat.

Pokud je pro vás něco moc těžké, není nic jednoduššího, než si říct o pomoc. Jistě existuje někdo (případně něco), kdo vám to aspoň trochu usnadní, ukáže vám, jak to nevidět tak složitě a jak si najít způsob, který vám bude vyhovovat a pomalu ale jistě vám bude pomáhat ten těžký kámen dostrkat co nejblíž k vrcholku hory.



Hodil by se vám nějaký průvodce studiem cizího jazyka?

V dnešní době máte na výběr z nepřeberného množství možností. Můžete si vybrat jazykového lektora, se kterým můžete mít pravidelné i nepravidelné synchronní lekce prezenčně či online.

Můžete mít lektora, který bude takovým vaším trenérem (nebo koučem, chcete-li), který bude prostřednictvím asynchrnonní výuky dohlížet na to, aby vaše samoučení nabíralo správný směr a dávalo smysl. Zkrátka pohlídá, abyste se neplácali na jednom místě jen proto, že neznáte ty správné webovky na procvičování, správná videa na trénink výslovnosti, správný klíč k tomu, jak si v cizím jazyce najít článek o něčem, co vás zajímá. Navíc vám pak dá zpětnou vazbu a cenné rady nad zlato.

Můžete se zapsat do skupinového kurzu, dnes už jsou na trhu kromě těch prezenčních také online skupinové kurzy.

Někomu postačí i různé šikovné aplikace jako Duolingo, BaBaDum nebo třeba PalabraCorrecta (moje oblíbená).

Jak vidíte, způsobů je hodně, takže hledáním důvodů, proč se neučit jazyk, jen ztrácíte čas, během kterého už byste uměli minimálně pozdravit, poprosit, poděkovat a rozloučit se :) Tak směle do toho!


Kdo jsem?

Jmenuju se Jessica a jsem milovnice cizích jazyků (vlastně i toho rodného) a moc ráda svou láskou ke španělštině nakazím i vás. Jako lektorka španělštiny za sebou mám už roky zkušeností a baví mě to každým dnem víc a víc :)

španělština Uherské Hradiště
Jessi - nadšená lektorka španělštiny



Kurzy španělštiny v Uherském Hradišti a online.

108 zobrazení0 komentářů
logo bez pozadí.png
bottom of page